Projecte COR DE LLOP

El rastre del llop

El rastre del llop

El llop és per sobre de tot un supervivent, capaç de sobreviure i adaptar-se a quasi bé tots els climes i ecosistemes. Podríem dir que la seva especialitat és no tenir especialitat. Un dels trets característics en que coincidim tots els estudiosos és la profunda intel·ligència i astúcia del llop a l’hora de moure’s pel seu territori. Això fa que el seu rastre sigui un dels més apassionants de seguir en les jornades de camp.

Els rastres ens expliquen històries, ens diuen el que fan els llops i el perquè, si és època de cel, si hi ha prou caça, si tenen cadells, quants són a la manada, què mengen i per on es mouen. Tot i això s’han de saber triar i requereixen pràctica. En les zones d’alta densitat de llops és més fàcil, doncs els rastres de llop no es barregen amb els dels gossos. El llop elimina la competència que es trobi en les seves zones de caça. Els rastres que deixen el llops els podem catalogar com:

  • Excrements.
  • Petjades.
  • Rascadures.
  • Restes de caça.

En casos especials es poden trobar:

  • Pèls.
  • Caus abandonats.
  • Dormides.

Tot això es complementa amb les esperes per fer observacions. Us recomano el llibre del meu gran amic Ignasi Castellví titulat “El rastro del lobo», una guía sensacional per aprofundir en el que per a mi és el més apassionant del naturalisme, que és el rastreig de la fauna salvatge i que en el cas del llop es moltísim més gratificant. En els anys que fa que estudio el llop, el seu rastreig m’ha proporcionat moments d’autèntica alegria i intensitat.

Petjades i excrements

La petjada del llop no es diferencia gaire de la d’un gos de mida gran a simple vista, tot i que al observar-la de prop i amb tècnica es noten força les desigualtats, però calen anàlisis de moltíssimes petjades i tenir accés a sèries completes per acabar de saber la marxa del llop. Es desplaçen al famós “trote lobero”, per obtenir el balanç energètic més òptim entre caminar i córrer, els permet obtenir una velocitat punta prou ample i economitzar energia i recórrer grandíssimes distàncies. Aquest trot en les petjades pot determinar davant de què es tracta. Tot i això cal afegir al rastre altres paràmetres com els excrements, passos, entorns, restes de caça…

Els excrements

Els excrements dels llops tenen una gran importància en la vida de la manada, en les sortides de caça i “campeo”. Els llops repassen les seves senyals de territori; És una barrera psicològica per tots els intrusos que gosin disputar-li el menjar, la matèria prima és transportable i en té gran quantitat. És l’ orina i les glàndules de les potes a més del pelatge en que es frega, però el que determina la presència dels mascles alfa és sens dubte l’excrement. S’acostumen a trobar en creuaments de camins, sobre plantes o objectes elevats, tenen una gran importància de marcatge i es caracteritzen per la intensíssima olor de les glàndules anals reforçades per les potes al rascar-les a sobre l’excrement. Igual que en les petjades és difícil dir al cent per cent que són de llop però la zona, altres rastres i els continguts poden donar-nos la pista final.

Restes de caça

Del que no hi ha cap mena de dubte és de la increible capacitat depredadora del llop. Ja fa segles que els llops varen abandonar la persecució en línea per l’emboscada i la caça en grup. El llop és gregari i viu en manada, la caça en grup és primordial a l’hora d’abatre grans preses. Tot i això són omnívors i es poden alimentar de quasi bé tot. Això és molt destacat en les anàlisis dels excrements, trobant restes de fruits de bosc, insectes, rèptils i fins i tot un tros de collar de puces, com s’explica anecdòticament en el llibre «El rastre del llop». Trobar rastres de grans batudes dels llops és molt copsant, doncs ens adonem del gran poder que tenen en els seus poderosos músculs a l’hora de devorar les preses.


Els passos i camins

El llop és fidel als camins que recorren el seu territori i utilitza freqüentment les pistes creades per l’home. Els permet economitzar energia en no tenir que esquivar arbres ni fer pujades i baixades. A més els permet veure els enemics i escapar al bosc. Aquests camins acostumen a ser tallafocs que uneixen valls i els llops els utilitzen en els seus “campeos “ nocturns. Als creuaments d’aquests camins es troben sovint excrements de marcatge, senyal per als visitants no desitjats.

La llar del llop

Els llops viuen en llars es on fan la seva vida íntima, els caus es reserven per la època de cria on la femella fa un profund cau on només entra ella i cria o els cadells fins al deslletament. La resta de l’any estan en la seva llar on dins d’aquesta cada llop té un espai propi conegut com a zona vital; és únic per a ell i no la comparteix amb cap altre llop. Acostumen a tenir la llar en boscos densos o pinars i fan escarbadures o enllitades on pasen les hores de més calor.

Galeria

Us deixo una galeria de fotos d’excrements, caus, passos, dormiders, caça… Són hores de treball. Espero que us agradi!

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Fent seguiments del llop tenim la mes ferma de les voluntats de no molestar-lo mai i no se gens invasius am la seva vida i el seu territori. Utilitzant el fototrampeig fotogràfic als matins ens trobem sempre sorpreses que ens desperten un somriure, i ens posen de manifest que el bosc on viuen llops la vida te una fortíssima activitat.

 


 

 

Nube de etiquetas

A %d blogueros les gusta esto: